• NERI

BRIOCHE, vajasan, franciásan





Sokan írtatok nekem - és ezúton szeretném megköszönni, nagyon jól esett - hogy pár napja igazán hasznát veszitek a nálam tanultaknak, mert nemigen mertek az üzletekben kitett pékárut megvásárolni. Ez teljes mértékben érthető.


Ezért úgy gondoltam, hogy amiben én tudok segíteni, megosztok veletek egy extra receptet, melyet én is a családomnak készítek. Könnyen elkészíthető és nagyon fincsi, a gyerekek biztosan értékelni fogják!



HOZZÁVALÓK

300 gr búzafinomliszt

30 gr kristálycukor

10 gr friss élesztő

2 ek langyos tej

180 gr vaj

4 db tojás



A liszt és cukor egy nagy tálban elkever, az élesztő a tejjel egy kis pohárban szintén.

A vaj felmelegít, max. 35 fokig. Legyen krémes épp hogy folyós állagú.


Minden együtt elkever. Legyen csomómentes! A tojásoknál ügyeljünk a szobahőmérsékletre! Egyenként beledolgozzuk a tésztába. Kérlek ne egyszerre adjátok hozzá mind a 4 darabot, fontos hogy külön külön. Érdemes kézi mixert használni.


Miután kész, egy tiszta konyharuhával fedjük le és mehet a hűtőbe egy éjszakára pihenni.

Ha reggel készíted el, akkor délután este már sütheted is. Bárhogy is, kb 12 óra elteltével, kivesszük a hűtőből és formázzuk.


Itt most ki milyen klasszikus és kedvelt formákat szeretne...



Amennyiben sütőformát preferáltok, a formát kivajazzuk, a szilikont is! A tésztát "adagoljuk és a kiválasztott formákban, konyharuhával lefedve, SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN kb. 1-2 órát pihentetjük. Ne tegyétek napra, se sütőbe, huzatnak se tegyétek ki. Optimális a 22-23 fok.


OPCIÓ: sütés előtt, dekor cukorral is megszórhatjátok, illetve nálunk itthon közkedvelt az arany mazsola és a vörös áfonya. Aki szereti, bármilyen szárított gyümölcsöt tehet bele. Ez esetben viszont a ízesítést közvetlen a formázás előtt dolgozzuk bele. Értsd a 12 órás pihentetés UTÁN.


De vissza a folyamathoz. A tészta a pihentetés után cirka a duplájára fog nőni, erre készüljetek a porciózásnál. Előmelegített sütőben, légkeveréssel 165 fokon 15-25 percig sütjük. Nem tudom mekkora forma és adagok mellet döntötök, a fenti képen látható kisebb formáknak elég a 15 perc, nagyobb "kenyér" forma lehet 25 perc is.


Aki kovásszal süt, az általam tanítottak alapján az élesztőt természetesen el lehet hagyni. Hajrá arány számítás! Az alapokat megkaptátok. Aki olvasta a korábbi posztomat az öregtésztáról, természetesen a brioche-hoz is tökéletes, csak ajánlani tudom. Sokkal jobb lesz az állaga.



KÖVETKEZŐ RECEPTEM A "CSOKIS" KOVÁSZ LESZ! Akit érdekel, kérek szépen egy szívecskét! Jó étvágyat és jó egészséget kívánok Nektek! Neri



0 megtekintés