top of page
Szerző képeWS

BRIOCHE, vajasan, franciásan

Frissítve: 2021. jan. 11.




Sokan írtatok nekem - és ezúton szeretném megköszönni, nagyon jól esett - hogy pár napja igazán hasznát veszitek a nálam tanultaknak, mert nemigen mertek az üzletekben kitett pékárut megvásárolni. Ez teljes mértékben érthető.


Ezért úgy gondoltam, hogy amiben én tudok segíteni, megosztok veletek egy extra receptet, melyet én is a családomnak készítek. Könnyen elkészíthető és nagyon fincsi, a gyerekek is biztosan értékelni fogják!



HOZZÁVALÓK

300 gr búzafinomliszt

30 gr kristálycukor

10 gr friss élesztő

2 ek langyos tej

180 gr vaj

4 db tojás



ELKÉSZÍTÉS

A liszt és cukor egy nagy tálban összekever, az élesztő a tejjel egy kis pohárban szintén.

A vaj felmelegít, max. 35 fokig. Legyen krémes épp hogy folyós állagú.


Minden együtt elkever. Legyen csomómentes! A tojásoknál ügyeljünk a szobahőmérsékletre! Egyenként beledolgozzuk a tésztába. Kérlek ne egyszerre adjátok hozzá mind a 4 darabot, fontos hogy külön külön. Érdemes kézi mixert használni.


Miután kész, egy tiszta konyharuhával fedjük le és mehet a hűtőbe egy éjszakára pihenni.

Ha reggel készíted el, akkor délután este már sütheted is. Bárhogy is, ca. 12 óra elteltével, kivesszük a hűtőből és formázzuk.


Itt most ki milyen klasszikus és kedvelt formákat szeretne...




Amennyiben sütőformát preferáltok, a formát kivajazzuk, a szilikont is! A tésztát "adagoljuk és a kiválasztott formákban, konyharuhával lefedve, SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN 1-2 órát pihentetjük. Ne tegyétek napra, se sütőbe, huzatnak se tegyétek ki. Optimális a 22-23 fok.


OPCIÓ: sütés előtt, dekor cukorral is megszórhatjátok, illetve nálunk itthon közkedvelt az arany mazsola és a vörös áfonya. Aki szereti, bármilyen szárított gyümölcsöt tehet a tésztába. Ez esetben viszont a ízesítést közvetlen a formázás előtt dolgozzuk bele. Értsd a 12 órás pihentetés UTÁN. Szárított gyümölcsöt sose a brioche tetejére tegyünk, megég sütés közben!





Vissza a folyamathoz. A tészta a pihentetés után cirka a duplájára fog nőni, erre készüljetek a porciózásnál. Előmelegített sütőben, légkeveréssel 165 fokon 15-25 percig sütjük. Nem tudom mekkora forma és adagok mellet döntötök, a fenti képen látható kisebb formáknak elég a 15 perc, nagyobb "kenyér" forma lehet 25 perc is.


Aki kovásszal süt, az általam tanítottak alapján az élesztőt természetesen el lehet hagyni. Hajrá arány számítás! Az alapokat megkaptátok. Aki olvasta a korábbi posztomat az öregtésztáról: a brioche-hoz is tökéletes, csak ajánlani tudom. Sokkal jobb lesz az állaga.



KÖVETKEZŐ RECEPTEM A "CSOKIS" KOVÁSZ LESZ! Akit érdekel, kérek szépen egy szívecskét! Jó étvágyat és jó egészséget kívánok Nektek! Neri




1539 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

MINDEN AMI CSOKI

SOUFFLÉ VANILLE

Comments


bottom of page