• NERI

Gluténmentes tarte alap





Évekkel ezelőtt írtam egy könyvet, Gyógy- és Fűszernövények a Francia Cukrászatban. Mivel hamarosan érkezik a következő kiadás, gondoltam az első könyv receptjeit megosztom veletek itt a blogon, immár magyar nyelven.


Ebben a bejegyzésben a GLUTÉNMENTES tarte - tartelette alaptészta receptjét és elkészítési módját olvashatjátok.


HOZZÁVALÓK

160 gr zsírtalanított mandulaliszt (attól függ, hogy milyen ízesítést szeretnék, van hogy csak zsírtalanított mandulalisztet használok, de van hogy kókuszlisztet is, például a citrom tarte-hoz 60 gr mandulalisztet és 100 gr kókuszlisztet.)

60 gr porcukor

1 tojássárgája

125 gr vaj


Ízlés szerint pár friss bazsalikom levél. Amikor ebből a receptből kekszet készítek, friss kakukkfűvel ízesítem. Tudom hogy hangzik, de bízzatok bennem, aki megkóstolta a workshopjaimon, mind rácsodálkoztak, hogy a kakukkfű "édes" párosításban is mennyire isteni finom.






A vajat óvatosan felolvasztom. Fontos, hogy csak folyós, de minimum krémes állagot kapjunk, fel ne forrjon melegítés közben! A friss bazsalikom leveleket ollóval picire felvágom és beleteszem a vajba. Amíg kimérem a többi alapanyagot, szobahőmérsékleten hagyjuk a leveleket a vajban állni.


Egy tálban keverjük el a sárgáját és a porcukrot. Most szűrjük le a vajat. A szűrőben maradt bazsalikom leveleket ne dobjuk ki, egy frissen sült kovászos kenyérrel, olíva olajjal és pici szürke sóval mennyei!


De vissza a vajhoz. Nagyon finom illata van, igaz? A vajat öntsük a sárgája-porcukorra és jól dolgozzuk el. Végezetül jöhet a liszt. Innentől kézzel dolgozzunk. Minden liszt szemcse legyen nedves.


MEGJEGYZÉS: egy nagyon puha, könnyen formázható tésztát kaptunk, ez volt a cél.


A kész tésztát kettő sütőpapír között óvatosan nyújtsuk ki ca. 5 mm-re. Tegyük egy tálcára és irány a hűtő (nem a fagyasztó!) 2-3 órára, míg a vaj visszahűl.


Miután a vaj teljesen visszahűlt, a tarte formába helyezzük és irány a sütő. A tarte-tartelette formásáról hamarosan egy külön posztban fogok részletesen írni.


Légkeveréssel, 150 fokon 13 per. A sütési idő függ a tészta vastagságától. Amennyiben vastagabb alapot 6-8 mm készítünk, 15-16 perc lesz mire kész.


FONTOS: az alap nem akkor van kész amikor barna ill. megégett a széle! Egy 5-6 mm vastag tésztát nem szükséges tovább sütni mint 13 perc!


Kíváncsian várom Nektek hogy ízlik! Írjátok meg alább a hozzászólásoknál.

Jó étvágyat!

Neri

114 megtekintés