- NERI
Házi cukormassza recept
Tartós, de mégis ehető dekorációban gondolkozol? Próbáld ki a modellező cukormasszát!

Manapság számtalan lehetőség kínálkozik arra, hogy a torták vagy kisebb asztali desszertek dekorálásához jól formázható, tartós és egészségre ártalmatlan alapanyagokat használjunk.
Többek között ilyen a cukorvirágokhoz is használt cukormassza.
Otthoni elkészítése a kevésbé gyakorlott kezeknek is gyerekjáték lehet!
Nézzük, mi is kell hozzá:
- 240 gr porcukor szitálva
- 30 gr tojásfehérje
- 10 gr CMC Gum Mix
- 6 gr kókuszzsír
A tojásfehérjét laza habbá kell verni, míg fehér buborékos lesz és az ajlán sem marad nyúlós
állagú. Ezután jöhet hozzá a porcukor 3/4-e több kisebb adagban. Amikor a két hozzávaló cukormáz jellegűvé összeállt, akkor kell beleszórni a Gum Mix port.
Ha eddig robotgéppel dolgoztál, itt mindenképpen ajánlott kézi üzemmódra kapcsolni (pontosabban, a kezünk erejével dolgozni), mert a Gum Mix olyan gyorsan összehúzza a masszát, hogy könnyen leéghet tőle a géped. Jó alapos, csomómentesre keverés után, a kókuszzsírt is masszírozd bele. Ez felér egy kényeztető kézápolással, az illatáról nem is beszélve!
Ennél a pontnál a masszát vedd ki a keverőtálból és tedd egy sima, alaposan letisztított munkafelületre, amit előtte beporcukrozol és kezdd el hozzágyúrni a maradék porcukrot.
A receptben megadott mennyiségnél +/- 10%kal lehet kalkulálni, így az is előfordulhat, hogy egy kicsivel több porcukorra lesz szükség, de bőven belefér, hogy nem veszi fel mind a kimért adagot. Addig gyúrd, amíg már biztosan nem ragad a kezedhez, és szép sima lesz a felülete.
Ekkor készíts belőle egy golyót, majd vékonyan vond be kókuszzsírral. Fóliába tekerve, légmentesen lezárva a felhasználás előtt feltétlenül pihentesd a hűtőben legalább 8-10 órán keresztül.
TIPP 1: Lehetőség szerint világos színű ruhában dolgozz, hogy minél kevésbé legyen szöszös a masszád!
TIPP 2: Bár a végeredmény ehető, de miután a massza a levegőn porcelán keménységűre szárad, ne harapj rá lendületből!
Ha kérdésed van, bátran kommentelj a bejegyzéshez!
Jó szórakozást!
Puszi
Dóri