Többen említettétek az elmúlt időben, hogy szeretnétek otthon a gyerekekkel kipróbálni a kenyérsütést, de minden olyan macerás.
Voilà! Hoztam nektek egy nagyon egyszerűt. Igaz, időigényes, de könnyű elkészíteni.
Hozzávalók:
385g kenyérliszt
288g víz
7g só
38g oliva olaj
2g instant élesztő (kovásszal is isteni!)
Langyos vizet egy nagy tálba öntünk. Belekeverjük az instant élesztőt és az olajat. A lisztet a sóval elkeverjük és hozzáöntjük a folyadékhoz. Összekeverjük. Lágy tésztát fogunk kapni.
Lefedve, szobahőmérsékleten, 45 percet pihentetjük. Pihentetés után a tésztát hajtogatjuk. Óvatosan, egymás után mind a négy oldalát egymásra hajtjuk. Lefedve 30 percet pihentetjük.
Bevizezzük a kezünket és a tésztát ismét hajtogatjuk, mint korábban. A tészta állaga már erősebb, láthatóan és tapinthatóan változott. Hajtogatásnál ügyeljünk rá, hogy a tésztát ne tépjük! Lefedve 30 perc pihentetés.
Még egyszer hajtogatás következik és végezetül 40 percet pihentetjük. Ez az utolsó hajtogatás, tehát ha ízesíteni szeretnénk, szárított gyümölcsökkel, pl. sárgabarack, most hajtogasd bele.
A munkafelületet enyhén lisztezzük és a tésztát ráborítjuk. A tészta felületét is picit belisztezzük. Formázzunk egy téglalapot. 4 részre osztjuk, használjunk a vágáshoz habkártyát. Ügyeljünk rá, hogy a tésztát most se tépjük és ne szakítsuk el.
A kis cipókat lisztezett konyharuhára fektetjük, lefedve 30 perc pihi.
A kenyérkéket óvatosan szilikonos sütőpapírra helyezzük és 220 fokon 18 percig sütjük.
Ugye milyen egyszerű? Csak egy kis időre van hozzá szükségünk.
Jó étvágyat!
Comments