Canelé

Frissítve: 2020. márc 26.




HOZZÁVALÓK

500 gr tej

25 gr vaj

1 kh vanília őrlemény

vagy 1 db vanília rúd

250 gr porcukor

140 gr liszt

40 gr tojás de csak a sárgája

1 db egész tojás

Armagnac 10 gr. - ez csak egy kis Neri extra



ELKÉSZÍTÉS

• Tej, vaj, vanília felforral, szobahőmérsékleten engedjük kihűlni.

• Tojások a cukorral elkever. Csomómentesre. Folyamatos keverés mellett a tejet kis adagokban hozzáadjuk, végezetül a lisztet, szintén kis adagokban.


Akinek van otthon kézi mixere, használjátok bátran!

Egy tálban, lefedve, 24 órát pihenjen hűtőben.




Igen, jól tudjátok eredetileg réz formában készül (nekem is ez van itthon mint a fotón látjátok) és sokaknak mumus a canelé, mint a macaron vagy a tejszínes leveles tészta elkészítése. De most itt vagyok, írjál e-mailt és segítek ha elakadsz.



Szóval: miután pihent a tészta 1 napot, (nyugodtan lehet 2 nap is, de akár 1 hét is, eláll a hűtőben, semmi baja nem lesz) kivajazott formákba töltöd de csak háromnegyedig. A sütőt kapcsold be 250 fokra, légkeverésre. Amikor elérte a megfelelő hőfokot, egy sütőlapra helyezve tedd be a kis formákat a sütőbe, süssed 6 percet. Utána vedd vissza a hőfokot 190 fokra és süssed további 35 percig. Ez az 5 cm magas formákra vonatkozik. Ha nagyobb a formád, lehet akár 40 perc is. Feltételezem első sütés közben szuggerálni fogjátok a sütőben, ezért megosztom a legfontosabb részt. A tészta egy ponton nagyon meg fog emelkedni, sőt lehet hogy az lesz az érzésed, hogy "ki fog jönni" a formából. Ne izgulj, a sütés végén "össze fog esni" az alja homorú lesz. Ezért is fontos követni a leírásomat, hogy KIZÁRÓLAG és CSAKIS a háromnegyedéig töltsétek meg a formát.



Sütés után hagyd hűlni pár percet és egy határozott mozdulattal fejjel lefele üsd a tálcára. Ki fog esni belőle. Kezdőknek akkor szokott bele ragadni, ha még nem sült meg teljesen a Canelé.

Kell egy kis tapasztalat, de van megoldás, hogy ne kelljen próbálgatni.



Létezik egy NON-STICK CANELÉ FORMA, fekete színű. Akit érdekel, kérlek e-mailben jelentkezzen és küldöm az elérhetőséget. Tavaly előtt a Canelé workshopon mind a kettőt és a szilikon formát is használtuk és megmutattam, hogy ugyanaz a végeredmény, csak kezdőknek könyebb a "non-stick".





Akinek nincsen formája és nem is tervez rendelni, vásárolni, ha ajánlhatom, süssétek ki mint egy palacsintát. Csak vajat használjatok. Aki ropogósra szeretné, a kivajazott edénybe lehet szórni vékonyan barna cukrot és mehet rá a tészta. Quasi karamellizálod a palacsintát. Természetesen nem lesz ugyanaz a kulináris élmény, de finom. Itthon szoktam így is készíteni.

Muffin-cupcake formába is ki lehet sütni, akit érdekel klikk ide, itt látható az eredmény.



Nagyon röviden kitérnék a szilikon formára is. Működik, de nem lesz olyan finom ropogós. Illetve komolyabban meg kell égetned a tésztát, ha a ropogós állagot szeretnéd elérni, de hát az íze....



Az ízesítést teljesen rád bízom. Én személy szerint nem preferálom a matcha canelé-t, de már készítettem. Ízlés szerint a tésztához kevered a sütés előtt. A nagyon bátrak bekeveréskor is hozzá adhatják, így intenzívebb íz hatást lehet elérni.



MEGJEGYZÉS: ne féljetek a receptet használni. Akár első körben csak a karamellizált palacsintát próbáljátok. Nem érdemes stresszelni, lényeg hogy jókedvűen lássatok neki. ÖRÖMMEL! A méhviaszos megoldást le se írom, kezdetekben csak bezavarna.



Itt küldök egy ÓRIÁSI mosolyt! Hajrá! Ügyesek vagytok! Menni fog.



JÓ ÉTVÁGYAT és JÓ EGÉSZSÉGET!

Neri




1964 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése