top of page
  • SzerzƑ kĂ©peWS

Canelé

FrissĂ­tve: 2020. mĂĄrc. 26.




HOZZÁVALÓK

500 gr tej

25 gr vaj

1 kh vanĂ­lia ƑrlemĂ©ny

vagy 1 db vanĂ­lia rĂșd

250 gr porcukor

140 gr liszt

40 gr tojĂĄs de csak a sĂĄrgĂĄja

1 db egész tojås

Armagnac 10 gr. - ez csak egy kis Neri extra



ELKÉSZÍTÉS

‱ Tej, vaj, vanĂ­lia felforral, szobahƑmĂ©rsĂ©kleten engedjĂŒk kihƱlni.

‱ TojĂĄsok a cukorral elkever. CsomĂłmentesre. Folyamatos keverĂ©s mellett a tejet kis adagokban hozzĂĄadjuk, vĂ©gezetĂŒl a lisztet, szintĂ©n kis adagokban.


Akinek van otthon kézi mixere, hasznåljåtok båtran!

Egy tĂĄlban, lefedve, 24 ĂłrĂĄt pihenjen hƱtƑben.




Igen, jĂłl tudjĂĄtok eredetileg rĂ©z formĂĄban kĂ©szĂŒl (nekem is ez van itthon mint a fotĂłn lĂĄtjĂĄtok) Ă©s sokaknak mumus a canelĂ©, mint a macaron vagy a tejszĂ­nes leveles tĂ©szta elkĂ©szĂ­tĂ©se. De most itt vagyok, Ă­rjĂĄl e-mailt Ă©s segĂ­tek ha elakadsz.



SzĂłval: miutĂĄn pihent a tĂ©szta 1 napot, (nyugodtan lehet 2 nap is, de akĂĄr 1 hĂ©t is, elĂĄll a hƱtƑben, semmi baja nem lesz) kivajazott formĂĄkba töltöd de csak hĂĄromnegyedig. A sĂŒtƑt kapcsold be 250 fokra, lĂ©gkeverĂ©sre. Amikor elĂ©rte a megfelelƑ hƑfokot, egy sĂŒtƑlapra helyezve tedd be a kis formĂĄkat a sĂŒtƑbe, sĂŒssed 6 percet. UtĂĄna vedd vissza a hƑfokot 190 fokra Ă©s sĂŒssed tovĂĄbbi 35 percig. Ez az 5 cm magas formĂĄkra vonatkozik. Ha nagyobb a formĂĄd, lehet akĂĄr 40 perc is. FeltĂ©telezem elsƑ sĂŒtĂ©s közben szuggerĂĄlni fogjĂĄtok a sĂŒtƑben, ezĂ©rt megosztom a legfontosabb rĂ©szt. A tĂ©szta egy ponton nagyon meg fog emelkedni, sƑt lehet hogy az lesz az Ă©rzĂ©sed, hogy "ki fog jönni" a formĂĄbĂłl. Ne izgulj, a sĂŒtĂ©s vĂ©gĂ©n "össze fog esni" az alja homorĂș lesz. EzĂ©rt is fontos követni a leĂ­rĂĄsomat, hogy KIZÁRÓLAG Ă©s CSAKIS a hĂĄromnegyedĂ©ig töltsĂ©tek meg a formĂĄt.



SĂŒtĂ©s utĂĄn hagyd hƱlni pĂĄr percet Ă©s egy hatĂĄrozott mozdulattal fejjel lefele ĂŒsd a tĂĄlcĂĄra. Ki fog esni belƑle. KezdƑknek akkor szokott bele ragadni, ha mĂ©g nem sĂŒlt meg teljesen a CanelĂ©.

Kell egy kis tapasztalat, de van megoldĂĄs, hogy ne kelljen prĂłbĂĄlgatni.



LĂ©tezik egy NON-STICK CANELÉ FORMA, fekete szĂ­nƱ. Akit Ă©rdekel, kĂ©rlek e-mailben jelentkezzen Ă©s kĂŒldöm az elĂ©rhetƑsĂ©get. Tavaly elƑtt a CanelĂ© workshopon mind a kettƑt Ă©s a szilikon formĂĄt is hasznĂĄltuk Ă©s megmutattam, hogy ugyanaz a vĂ©geredmĂ©ny, csak kezdƑknek könyebb a "non-stick".





Akinek nincsen formĂĄja Ă©s nem is tervez rendelni, vĂĄsĂĄrolni, ha ajĂĄnlhatom, sĂŒssĂ©tek ki mint egy palacsintĂĄt. Csak vajat hasznĂĄljatok. Aki ropogĂłsra szeretnĂ©, a kivajazott edĂ©nybe lehet szĂłrni vĂ©konyan barna cukrot Ă©s mehet rĂĄ a tĂ©szta. Quasi karamellizĂĄlod a palacsintĂĄt. TermĂ©szetesen nem lesz ugyanaz a kulinĂĄris Ă©lmĂ©ny, de finom. Itthon szoktam Ă­gy is kĂ©szĂ­teni.

Muffin-cupcake formĂĄba is ki lehet sĂŒtni, akit Ă©rdekel klikk ide, itt lĂĄthatĂł az eredmĂ©ny.



Nagyon röviden kitérnék a szilikon formåra is. MƱködik, de nem lesz olyan finom ropogós. Illetve komolyabban meg kell égetned a tésztåt, ha a ropogós ållagot szeretnéd elérni, de håt az íze....



Az Ă­zesĂ­tĂ©st teljesen rĂĄd bĂ­zom. Én szemĂ©ly szerint nem preferĂĄlom a matcha canelĂ©-t, de mĂĄr kĂ©szĂ­tettem. ÍzlĂ©s szerint a tĂ©sztĂĄhoz kevered a sĂŒtĂ©s elƑtt. A nagyon bĂĄtrak bekeverĂ©skor is hozzĂĄ adhatjĂĄk, Ă­gy intenzĂ­vebb Ă­z hatĂĄst lehet elĂ©rni.



MEGJEGYZÉS: ne fĂ©ljetek a receptet hasznĂĄlni. AkĂĄr elsƑ körben csak a karamellizĂĄlt palacsintĂĄt prĂłbĂĄljĂĄtok. Nem Ă©rdemes stresszelni, lĂ©nyeg hogy jĂłkedvƱen lĂĄssatok neki. ÖRÖMMEL! A mĂ©hviaszos megoldĂĄst le se Ă­rom, kezdetekben csak bezavarna.



Itt kĂŒldök egy ÓRIÁSI mosolyt! HajrĂĄ! Ügyesek vagytok! Menni fog.



JÓ ÉTVÁGYAT Ă©s JÓ EGÉSZSÉGET!

Neri




3 612 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page