HOZZĂVALĂK
500 gr tej
25 gr vaj
1 kh vanĂlia ĆrlemĂ©ny
vagy 1 db vanĂlia rĂșd
250 gr porcukor
140 gr liszt
40 gr tojĂĄs de csak a sĂĄrgĂĄja
1 db egész tojås
Armagnac 10 gr. - ez csak egy kis Neri extra
ELKĂSZĂTĂS
âą Tej, vaj, vanĂlia felforral, szobahĆmĂ©rsĂ©kleten engedjĂŒk kihƱlni.
âą TojĂĄsok a cukorral elkever. CsomĂłmentesre. Folyamatos keverĂ©s mellett a tejet kis adagokban hozzĂĄadjuk, vĂ©gezetĂŒl a lisztet, szintĂ©n kis adagokban.
Akinek van otthon kézi mixere, hasznåljåtok båtran!
Egy tĂĄlban, lefedve, 24 ĂłrĂĄt pihenjen hƱtĆben.
Igen, jĂłl tudjĂĄtok eredetileg rĂ©z formĂĄban kĂ©szĂŒl (nekem is ez van itthon mint a fotĂłn lĂĄtjĂĄtok) Ă©s sokaknak mumus a canelĂ©, mint a macaron vagy a tejszĂnes leveles tĂ©szta elkĂ©szĂtĂ©se. De most itt vagyok, ĂrjĂĄl e-mailt Ă©s segĂtek ha elakadsz.
SzĂłval: miutĂĄn pihent a tĂ©szta 1 napot, (nyugodtan lehet 2 nap is, de akĂĄr 1 hĂ©t is, elĂĄll a hƱtĆben, semmi baja nem lesz) kivajazott formĂĄkba töltöd de csak hĂĄromnegyedig. A sĂŒtĆt kapcsold be 250 fokra, lĂ©gkeverĂ©sre. Amikor elĂ©rte a megfelelĆ hĆfokot, egy sĂŒtĆlapra helyezve tedd be a kis formĂĄkat a sĂŒtĆbe, sĂŒssed 6 percet. UtĂĄna vedd vissza a hĆfokot 190 fokra Ă©s sĂŒssed tovĂĄbbi 35 percig. Ez az 5 cm magas formĂĄkra vonatkozik. Ha nagyobb a formĂĄd, lehet akĂĄr 40 perc is. FeltĂ©telezem elsĆ sĂŒtĂ©s közben szuggerĂĄlni fogjĂĄtok a sĂŒtĆben, ezĂ©rt megosztom a legfontosabb rĂ©szt. A tĂ©szta egy ponton nagyon meg fog emelkedni, sĆt lehet hogy az lesz az Ă©rzĂ©sed, hogy "ki fog jönni" a formĂĄbĂłl. Ne izgulj, a sĂŒtĂ©s vĂ©gĂ©n "össze fog esni" az alja homorĂș lesz. EzĂ©rt is fontos követni a leĂrĂĄsomat, hogy KIZĂRĂLAG Ă©s CSAKIS a hĂĄromnegyedĂ©ig töltsĂ©tek meg a formĂĄt.
SĂŒtĂ©s utĂĄn hagyd hƱlni pĂĄr percet Ă©s egy hatĂĄrozott mozdulattal fejjel lefele ĂŒsd a tĂĄlcĂĄra. Ki fog esni belĆle. KezdĆknek akkor szokott bele ragadni, ha mĂ©g nem sĂŒlt meg teljesen a CanelĂ©.
Kell egy kis tapasztalat, de van megoldĂĄs, hogy ne kelljen prĂłbĂĄlgatni.
LĂ©tezik egy NON-STICK CANELĂ FORMA, fekete szĂnƱ. Akit Ă©rdekel, kĂ©rlek e-mailben jelentkezzen Ă©s kĂŒldöm az elĂ©rhetĆsĂ©get. Tavaly elĆtt a CanelĂ© workshopon mind a kettĆt Ă©s a szilikon formĂĄt is hasznĂĄltuk Ă©s megmutattam, hogy ugyanaz a vĂ©geredmĂ©ny, csak kezdĆknek könyebb a "non-stick".
Akinek nincsen formĂĄja Ă©s nem is tervez rendelni, vĂĄsĂĄrolni, ha ajĂĄnlhatom, sĂŒssĂ©tek ki mint egy palacsintĂĄt. Csak vajat hasznĂĄljatok. Aki ropogĂłsra szeretnĂ©, a kivajazott edĂ©nybe lehet szĂłrni vĂ©konyan barna cukrot Ă©s mehet rĂĄ a tĂ©szta. Quasi karamellizĂĄlod a palacsintĂĄt. TermĂ©szetesen nem lesz ugyanaz a kulinĂĄris Ă©lmĂ©ny, de finom. Itthon szoktam Ăgy is kĂ©szĂteni.
Muffin-cupcake formĂĄba is ki lehet sĂŒtni, akit Ă©rdekel klikk ide, itt lĂĄthatĂł az eredmĂ©ny.
Nagyon röviden kitĂ©rnĂ©k a szilikon formĂĄra is. MƱködik, de nem lesz olyan finom ropogĂłs. Illetve komolyabban meg kell Ă©getned a tĂ©sztĂĄt, ha a ropogĂłs ĂĄllagot szeretnĂ©d elĂ©rni, de hĂĄt az Ăze....
Az ĂzesĂtĂ©st teljesen rĂĄd bĂzom. Ăn szemĂ©ly szerint nem preferĂĄlom a matcha canelĂ©-t, de mĂĄr kĂ©szĂtettem. ĂzlĂ©s szerint a tĂ©sztĂĄhoz kevered a sĂŒtĂ©s elĆtt. A nagyon bĂĄtrak bekeverĂ©skor is hozzĂĄ adhatjĂĄk, Ăgy intenzĂvebb Ăz hatĂĄst lehet elĂ©rni.
MEGJEGYZĂS: ne fĂ©ljetek a receptet hasznĂĄlni. AkĂĄr elsĆ körben csak a karamellizĂĄlt palacsintĂĄt prĂłbĂĄljĂĄtok. Nem Ă©rdemes stresszelni, lĂ©nyeg hogy jĂłkedvƱen lĂĄssatok neki. ĂRĂMMEL! A mĂ©hviaszos megoldĂĄst le se Ărom, kezdetekben csak bezavarna.
Itt kĂŒldök egy ĂRIĂSI mosolyt! HajrĂĄ! Ăgyesek vagytok! Menni fog.
JĂ ĂTVĂGYAT Ă©s JĂ EGĂSZSĂGET!
Neri