• NERI

FOUGASSE RECEPT


Ez a recept az én karácsonyi ajándékom Nektek! Minden kedves Tanulómnak és a weboldalam látogatóinak.




HOZZÁVALÓK:

250 gramm kenyérliszt

1 púpos mk só

3 ek olivaolaj

170 ml langyos víz

80 gr kovász



A lisztet a sóval elkeverjük. Hozzá adjuk az olajat és a vizet, végezetül a kovászt. Jól összedolgozzuk, csomómentesre! Kézzel dolgozunk, nem géppel. Lágy tésztát fogunk kapni. Ezen a ponton szokták többen abba hagyni, mondván túl lágy, biztos valamit el lett rontva. Kedves Olvasóm, mindent jól csináltál, pont így lesz tökéletes. 


Kiolajozott tálban, tiszta és száraz konyharuhával lefedve, kb. 1 órát szobahőmérsékleten kelesztjük. Nyáron lehet hogy 30 perc, figyelni kell, amikor a duplájára "nőtt" a tészta, már dolgozhatunk is vele.


Munkafelületünket vékonyan belisztezzük, kezünket szintén. A tésztát óvatosan kiborítjuk a munkafelületre. 4 felé osztjuk, mindegyikből háromszög alakot formázunk. Óvatosan, kézzel, nem nyújtófával. Figyeljetek oda, hogy a tésztát ne tépjétek!


A formázást érdemes már a sütőpapíron befejezni. Mindegyik háromszöget mint a fotón látható ollóval bevágjuk, ügyeljetek rá, ne szabdaljátok szét a tésztát! A vágásokat enyhén lisztezzétek be, nehogy összetapadjon a vágás mentén.


A sütőt beállítjuk 240 fokra, légkeverésre. Amíg melegszik a sütő, a tészta felületét enyhén benedvesítjük és megszórjuk fekete vagy szürke sóval. 


Amikor a sütő elérte a beállított hőfokot, a tésztát sütőlapon betesszük a sütőbe, a hőfokot vissza vesszük 220 fokra és 10-13 percet sütjük, míg szép barna lesz. 


A fougasse-t ízesíthetitek is, olivával, füszerekkel, szárított paradicsommal, de mandulával és szárított sárgabarackkal is isteni finom! A olivánál és a szárított paradicsomnál nagyon figyeljetek, hogy az olaj-folyadék legyen lecsöpögtetve. A tészta állagát elrontja ha túl sok olajat kap!


Melegen a legfinomabb elfogyasztani, különféle olajokkal, szarvasgombával, vajjal... Ki mit szeret. Nekem személy szerint minden jöhet. Kis családom nagyon szereti a Fougasse-t, sokszor készítem el otthon, remélem nektek is ízleni fog. 


Bon appétit!


Neri




0 megtekintés