Vanília Krém

Frissítve: jan 6

Alapkrém különböző tortákhoz, desszertekhez.






HOZZÁVALÓK

• 290 gr tej (2,8% amit én használok)

• 1 kh vanília őrlemény vagy 1/2 vanília rúd

• 65 gr tojássárgája (ca. 4 db M méretű tojás)

• 45 gr kristálycukor

• 30 gr étkezési keményítő (Haas natural, Spar budget...)


• 50 gr vaj (én Ammerländert vagy Flechard vajat használok) a legvégén adjuk hozzá amikor a krémet készre főztük.




ELKÉSZÍTÉS

1. Edényben: tej a vaníliával megmelegít, nem forral!

2. Tálban: tojás, cukor, keményítő elkever

3. Mindent az edénybe öntünk, kézi habverővel elkeverjük és elkezdjük lassan főzni. Az én indukciós lapomon 10 fokozat van, 3-ason főzöm végig.

4. Kézi habverővel folyamatosan keverjük, míg be nem sűrűsödik és a hab a krém tetejéről eltűnik.

5. Levesszük a főzőlapról és még forrón beledolgozzuk a vajat.

6. A krémet tálba öntjük, fóliával (érintkezzen a krém felületével) lefedve forrón betesszük a hűtőbe 1-2 órára.


Kihűlés után villával átkeverjük és máris dolgozhatunk vele. A krém formatartó (lásd fotó alább), bátran használható Mille-Feuille-be és a fent említett tortába is.




MEGJEGYZÉS: A vanília krém könnyen ízesíthető gyümölcspürével, mákkal, pisztáciával vagy tökmaggal, de instant kávéval is nagyon finom! Nekem nem kedvencem, de tudom hogy sokan szeretik a matcha port. Természetesen ez is használható, ha felvert tejszínhabot tesztek a kihűlt krémbe, még selymesebb ízt ad a matchának.




A francia cukrászat sokféle képpen használja fel az alapkrémet.

Alább pár megnevezés, fogadjátok szeretettel az összeállításomat.


Crème Chiboust

vaníliakrém, tojásfehérje (hab), kristálycukor, zselatin lap


Crème Frangipane

vaníliakrém, mandulakrém


Crème Mousseline

vaníliakrém, plusz vaj


Crème Paris-Brest

vaníliakrém, praliné


Crème Diplomate

vaníliakrém, felvert tejszínhab, zselatin lap

2259 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése