SOUFFLÉ VANILLE

A recept végén megosztom veletek a személyes kedvencemet, Armagnac és szilva ízesítéssel. Mmmhhh!





HOZZÁVALÓK

• 300 gr tojásfehérje

• 350 gr hideg vaníliakrém

• 120 gr kristálycukor

EXTRA kristálycukor és vaj a formák bekészítéséhez



ELKÉSZÍTÉS

Első és legfontosabb pont a formák kivajazása. Ne spóroljunk a vajjal! Amikor kész, egy nagy kanál kristálycukrot tegyünk a formába és forgassuk meg a formát, hogy mindenhol rátapadjon a vajra. A fölösleget kiszórjuk a formából! A formákat hűtőbe tesszük, hogy a vaj visszahűljön. Ízlés szerint a cukrozás előtt, apróra vágott pl. pisztáciát vagy tökmagot szórhatunk a vajra, ez egy plusz textúrát ad a desszertnek. Lényeg, hogy tényleg apróra vágjuk fel.


A fehérjét géppel kemény habbá verjük. Fontos hogy a kristálycukrot akkor kezdjük el pici adagokaban hozzáadni, amikor már formatartó a hab. Amikor kész, egy kis habot elkeverek (itt már kézzel dolgozom, pl. spatula segítségével) az alap krémmel. Két-három részben adjuk a krémhez a habot, nehogy megtörjön.


A soufflé alapot betöltöm a formákba és kenőkéssel óvatosan lesimítom tetejét. Fontos hogy teljesen legyen betöltve a forma. Érdemes picit "túltölteni", így könnyebb a lesimítás.


A formák peremét letöröljük.


190 fokon (légkeverés) 10 percig sütjük. Sütés után azonnal szervírozzuk.




És íme a kedvencem! Aszalt szilvát feldarabolunk, egy edénybe tesszük és egy éjszakán át Armagnac-ban hagyjuk állni. Az Armagnac teljesen fedje el a gyümölcsöt. Másnap adunk hozzá ugyanannyi vizet mit az alkohol és felforraljuk. Addig főzük amíg besűrűsödik. Botmixerrel pürésítjük. Ízlés szerinti mennyiséget adunk a vanília krémhez, jól elkeverjük. A krémet 3-4 órára hűtőbe teszük.


Amikor a vanília krémhez (350 gr) olvasztott étcsokit vagy gyümölcspürét vagy pl. az Armagnac szilvát szeretnénk hozzáadni, fontos az extra fehérje hab.


Szóval ízesített vanília krémek esetében a tojásfehérje mennyisége 350 gr!


Nyáron nagyon finom a málna coulis-val ízesített vaníliakrémes soufflé. Ennél a verziónál számomra elhagyhatatlan a pisztácia vagy a plusz tökmag, lásd fentebb.


Még egy személyes kedvenc receptemet megosztok veletek. Amikor málna coulis-t vagy lekvárt készítek, szinte mindig főzök bele egy pici Piment d'Espelette-et.


Kíváncsian várom a visszajelzéseteket, kinek hogy ízlik illetve ti milyen extrát preferáltok?


Jó étvágyat kívánok!

Neri




1608 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése